Brežice: U prvih osam mjeseci šest posto više turista

Bez autora
Oct 02 2024

Općinu Brežice u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo je nešto manje od 150.000 turista, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani.

Zabilježili su i nešto manje od pola milijuna noćenja, što je rast od tri posto u odnosu na prošlu godinu. Dodatni broj turista očekuje se od ovog tjedna pokrenutog projekta InterWine.

Većina gostiju, 59 posto, u općini Brežice u prvih osam mjeseci ove godine bili su strani gosti. Najviše je bilo Hrvata, Nizozemaca, Talijana, Nijemaca i Austrijanaca, priopćeno je iz Instituta za poduzetništvo, turizam i mlade Brežice.

U zavodu su uvjereni da će projekt InterWine, koji uključuje sedam slovenskih i hrvatskih partnera, pridonijeti daljnjem rastu turizma u općini. Uz brežički Zavod za poduzetništvo, turizam i mlade, od slovenskih su Fakultet za turizam Sveučilišta u Mariboru i Posavski muzej u Brežicama.

Projekt predviđa niz aktivnosti, od razvoja novih turističkih proizvoda, opremanja prostora i edukacije do promocije uključenih destinacija putem online platformi. U Brežicama će se, primjerice, u sklopu projekta promovirati vinski podrumi i kulturna baština, što bi posjetiteljima trebalo omogućiti upoznavanje s bogatom tradicijom kraja. Opći cilj projekta je stvoriti prepoznatljive vinske ceste koje će povezivati slovensku i hrvatsku stranu, s posebnim naglaskom na očuvanje kulturne i vinske baštine za buduće generacije.

Kako je na ovotjednom otvaranju sastanka partnera rekla Katja Čanžar, ravnateljica Instituta za poduzetništvo, turizam i mlade Brežić, projekt će osigurati povezivanje domaćih vinskih podruma s europskim turističkim tokovima. Prema njezinim riječima, sažetim u priopćenju, projekt nudi "priliku da brežička vinska tradicija postane središnji dio turističkih ruta koje će obogatiti ponudu i potaknuti lokalni gospodarski razvoj".

Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto manje od 1,4 milijuna eura, a sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Slovenija-Hrvatska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik